KAJ BI SI KOT NAJSTNICA ŽELELA VEDETI O NEGI KOŽE

POZOR! 
Blog je zelo obširen, zato pri branju priporočam skodelico čaja ali kave. ;)
Opisala sem samo svoje izkušnje, in kaj sem se do sedaj iz njih naučila.

Zdravo! :)



O tem blogu sem razmišljala že mesece, pa ga nekako nisem upala napisati. In to zato, ker nisem strokovnjakinja na tem področju. VENDAR sem se vseeno odločila deliti svoje izkušnje, mogoče pa vsaj kateri/kateremu izmed vas pomagam.

ZGODBA MOJE KOŽE

Ja, vem, smešno se sliši, ampak potrebovala sem nekakšen uvod. ;)
Sama kot najstnica nikoli nisem posvečala posebne pozornosti negi svoj kože. 
Kaj pa makeup? Občasno sem si s črno barvico naličila oči in z maskaro trepalnice, in to je bilo to. V začetku mojih najstniških let je bilo to najbolj popularno. Da si je katera ustnice namazala s kakšnim lipglossem, je bila že "afna". Kakšen puder in senčila za oči so prišla v poštev šele proti koncu srednje šole. 
In kako sem odstranila ličila? Na način, kot mislim, da smo ga takrat uporabljala večina deklet: VODA. Ja, prav bereš! :) V drugi polovici srednje šole sem se nekako bližje spoznala z mlekom za odstranjevanje ličil, ki pa je bil včasih prava mora, če ti je pomotoma zašel v oči (beri: VELIKOKRAT!). Kreme za obraz mi niso nikoli prišle v poštev, ker tega po mojem mnenju "nisem potrebovala, to uporabljajo samo babice", sem si takrat mislila. *BIIIIP!* Napačen odgovor! Zdaj to vem. :)
In kako sem sploh negovala svojo kožo? Voda in milo. In mislila sem, da je to povsem dovolj. Odkar se spomnim, sem imela masten - mešan tip kože. Najprej sem se vedno začela svetiti na T predelu (beri: NOS, predvsem NOS!), okoli oči, in občasno lica so znala biti pa povsem suha. In ker sem takrat mislila, da je potrebno še bolj "drgniti" predel nosu, sem to počela. Za kar mi je zdaj iskreno žal. 
No, tudi mozoljčki so se pričeli pojavljati, predvsem proti koncu srednje šole. Z ogrci sem imela probleme že prej. Ne bom rekla, da je bila moja koža zelo problematična, ampak saj veste, da skozi svoje oči vidimo popolnoma drugačno sliko. Najbolj pa mi je živčke parala rdečica na licih - iskreno, še sedaj, vendar zdaj vsaj vem, kako jo omiliti oz. prekriti.


Skratka, če imate vsaj malo osnovnega pojma o negi kože, se zavedate, da je bilo moje mnenje o negi kože povsem zgrešno, sama nega pa tudi.


KAKO SEM SČASOMA PRIČELA RAZMIŠLJATI DRUGAČE - ALI PAČ NE?

Za nego kože sem se pričela zanimati na začetku fakultete. Čeprav tudi to ni bila pravilna nega. Pričela sem uporabljati čistilne pene in tonike za mastno kožo. Poskusila sem tudi kremo za obraz, ampak sem jo uporabila le občasno, in še ta je sčasoma pristala v košu. Bila sem prepričana, da krema za obraz pride v poštev samo tistim, ki imajo suho kožo. Pa sem kljub temu pričela namenjati več časa za nego obraza: pilingi, maske za obraz,...
AMPAK tisto pravo nego sem spoznala šele pred dobrim letom dni, iskreno, malo preden sem pričela s pisanjem bloga. Sama ličila in ličenje me je zanimalo od vedno, nega kože pa ne ravno. In zdaj vem, da je to zelooo pomembno.
Pred letom dni sem tako testirala izdelke za nego kože od znamke Afrodita: Oil control (KLIKNI TU), in lahko s ponosom povem, da sem od takrat naprej pričela res skrbeti za svojo kožo, tako kot je potrebno. In rezultat?


KOŽA MI JE VIDNO HVALEŽNA

Odkar skrbim za svojo kožo, nisem imela problem z "luščenjem" nosa (kar me je NAJBOLJ motilo). Se katero dogaja to? Meni se je prej vsaj enkrat do dvakrat mesečno, zdaj pa že več kot leto dni nisem imela problemov s tem. namreč koža dobi dosti vlage, ki jo potrebuje. In tudi mešana - mastna koža potrebuje vlago, le paziti je potrebno, da uporabljaš prave izdelke za nego. 
Moja koža je po letu dni redne nege v dosti boljši "formi", kot je bila v najstniških letih. In ne bom rekla, da izgledam mlajša, kot takrat, daleč od tega, ampak sam videz kože je na izgled bolj zdrav, kot takrat. In iskreno, res mi je žal, da mi v mojih najstniških letih ni nihče povedal, kako je potrebno pravilno skrbeti za svojo kožo.

DRAGA DAMA, TUKAJ SO MOJI NASVETI ZATE

* Skrbi za svojo kožo, ker se ti bo čez leta obrestovalo; danes imaš na voljo ogromno izdelkov za nego kože. In ker smo različne, tudi vsaki ne ustreza isti izdelek, zato ni rečeno, da bo že prvi izdelek, ki ga boš kupila, pravi zate.
* Za izdelke ne rabiš zmetati vso svoje premoženje; ker po vsej verjetnosti kot najstnica, nimaš ravno bogate žepnine/štipendije. Sama še vedno prisegam na znamko Afrodita, saj sem z njo dejansko "zrastla". Na voljo imajo ogromno različnih linij za različne tipe kože, in cene so zelo dosegljive. Za vse potrebne izdelke (ki bodo našteti spodaj), ne boš potrebovala več kot 20 - 25 evrov. Se sliši veliko? Verjemi, da ni, ker boš imela izdelke za dolgo časa, kljub redni uporabi.
* Spij dosti vode; tudi to je zelooo pomembno. Sama s tem nikoli nisem imela problemov, ker imam vodo najrajši. Če spiješ premalo, si lahko pomagaš na več načinov: poleg imej vedno steklenico z vodo, doma ob sebi kozarec, ali še boljše, vrč z vodo. Če ti sam okus vode ne ustreza, si pomagaj s kakšno rezino limone/pomaranče ali kakšnega drugega sadja,...
* Čim manj se dotikaj obraza! ; to je ena izmed mojih najšibkejših točk - še vedno. Čeprav vem, da sem zelo napredovala glede tega. Sploh se ne zavedamo, koliko bakterij iz okolja prinesemo na svoj obraz. Ali veš, da ni WC školjka tista, ki ima največ bakterij na sebi, ampak da jo v tem konkretno prehiteva tipkovnica računalnika? Jaaaa, tudi jaz sem bila začudena, ampak je res. Sama imam doma in v torbici (posledica zdravstvene izobrazbe) vedno razkužilo, s katerim občasno razkužim telefon, tipkovnico,... ampak razkužilo NI namesto vode, prav?
* Izvajaj nego obraza REDNO, vsako jutro in vsak večer; VEM, da se sliši grozno na začetku, tudi meni se je, ampak sem se sčasoma privadila. In sem lahko še tako zelo utrujena, ne grem spat, dokler si ne odstranim ličil in poskrbim za svojo kožo tako, kot je potrebno. Verjemi, da se bo na obrazu kmalu poznalo, da boljše skrbiš za svojo kožo - ta naj bo tvoja prijateljica, ne sovražnica, prav?
* Občasno si s svojo prijateljico naredi domači "spa"; Zakaj pa ne? V dvoje je vedno bolj zanimivo! Skupaj lahko ustvarita masko za obraz, in se obenem tudi zabavata.
* Ne stiskaj si mozoljev; dodatek: če jih ne znaš. Sama to še vedno počnem, čeprav vem, da se ne sme. Ampak ob tem poskrbim, da imam sterilno iglo, in takoj po tem naredim nego obraza. Vendar še vedno: bodi pametna, in se trudi tega ne početi. Sama rada uporabljam prozorne "obliže" znamke CV, ki je v Muellerju (ZELO dostopna), katerega si dam skozi noč na mozolj, in je zjutraj vidno zmanjšan, ali pa celo izgine, odvisno kako hitro ukrepam.


PRAVILNA NEGA IN IZDELKI

Verjetno si do sedaj že ogromno slišala o pravem zaporedju nege kože: odstraniš ličila - če jih nosiš (micelarna vodica, mleko za odstranjevanje ličil, čistilna pena), kožo toniziraš, na koncu uporabiš še kremo za obraz. Občasno lahko koži privoščiš še piling. Našla sem video od Nivee, kjer to lepo razložijo (v slovenščini) in prikažejo: KLIKNI TUKAJ
Kot sem že napisala, za izdelke ne rabiš odšteti celo premoženje, če ga nimaš. Za študentski žep lahko najdeš že kvalitetne izdelke pri znamkah Afrodita, Green Line, Nivea, CV, Balea, Himalaya, Soraya,  itd. Prepričana sem, da ti bo kaj od naštetega pomagalo. 

ZA ZAKLJUČEK

Za zaključek te objave bom še enkrat uporabila stavek, ki si ga že prebrala: KOŽA NAJ BO TVOJA PRIJATELJICA, IN NE SOVRAŽNICA. Koža te ščiti pred različnimi zunanjimi vplivi že odkar si privekala na svet, in prav je, da ji tudi sama povrneš - z nego. Imej jo rada, sčasoma se ti bo obrestovalo, verjemi. Sama si želim, da bi pred več kot desetimi leti vedela, da je treba več pozornosti namenjati svoji koži in jo negovati. Danes se o tem vse več govori, kar se mi zdi prav. Sicer se strinjam, da nas preveč "bombandirajo" z različnimi super izdelki za nego kože, ampak mislim, da so sama osnova, TEMELJ, tisti izdelki, ki sem jih danes omenila. Ostale boš spoznala sčasoma, morda tudi čez več let, ker te bo že sama REDNA nega kože navdušila, da boš svoje znanje še samo nadgrajevala.

Kar sem napisala, so moje izkušnje, in ni nujno, da ustreza vsem - meni ustreza. Če imaš še kakršnokoli vprašanje, ga lahko postaviš tukaj, ali mi pišeš zasebno, pošlješ e - pošto. Z veseljem pomagam. :)

Zelo dolga objava. Najdaljša do sedaj. Zanima me, kako ti je všeč?
Te zanima še kaj na podobno temo mogoče? Vesela bom predlogov. ;)

Imejmo se radi.

Pozdravčki,
Jasna



Follow me on 



Komentarji

  1. Zanimivo, pri meni je bilo v srednji šoli čisto isto. Vlažilne kreme itak nisem uporabljala, potem pa mi ni bilo jasno zakaj se ob nanosu pudra moj nos in čelo tako ful luščita.
    Ojoj, raje sploh ne razmišljam kakšne bedarije sem delala. Je pa res, da sem imela kar nekaj prijateljic, ki so skozi celotno srednjo šolo hodile k kozmetičarki, meni se je pa to tako ali tako vedno zdelo brez veze. Zdaj pa komaj čakam, da se spet lahko naročim. :D

    Drugače pa super nasveti! :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Joooj, kako sem vesela, da nisem edina! :D Ker mi je bilo kar malček nerodno pisati o mojih super kiksih, ampak sem hkrati upala, da je še katera punca tako, in ji pomaga ta objava - sama sem min. 10 let prepozna, ampak zdaj pazim. :)
      Ja, jst niti še nisem bila pri kozmetičarki! V SŠ mi je bilo to predrago - staršev nisem prosila za denar, ker nisem takšne vrste, zdaj bi pa šla, pa si časa ne vzamem - ampak sem si ravno rekla, da ta mesec bom to izvedla, končno. ;)
      Hvala, mi veliko pomeni komentar na objavo! <3

      Izbriši
  2. Se kar najdem v tem :D Joj še lansko leto sem občasno hodila spati kar z mejkapom, GROZA! Zdaj si pa zadnje 3 mesece vsak večer, včasih tudi zjutraj, vzamem čas in obraz temeljito sčistim. V enem tednu so bili neverjetni rezultati. Ampak ja, mozoljčke si še zmeraj rada stiskam oz. niti ne, kadar sem živčna, se krempim :( Kar ne morem brez tega, stres naredi res svoje :/ Vseeno se mi je pa stanje zelo izboljšalo v primerjavi s kožo iz osnovne šole :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ja, razlika je res očitna, moja koža se je v dobrem letu res spremenila na pozitivno. Še vedno ni popolna, daleč od tega, ampak v primerjavi od prej je občutna razlika. ;)
      Oh, vem kako je to glede stresa, občutim na vsake toliko še vedno...ali pa ko imam PMS, takrat se dogaja :/

      Izbriši
  3. Pri meni je približno ista zgodba, s tem da veliko let sploh nisem imela problemov s kožo, ker sem jemala hormonske tablete. Takrat je bila moja koža dejansko čudovita, brez da bi uporabila kakšno kremico... Po tem ko sem se tabletam odpovedala pa težave :/ Kar dolgo časa sem raziskovala in preizkušala produkte, dokler nisem pristala pri Afroditi, ki mi je dejasnko pomagala :D

    Po mojem mnenju je pravilna izbira izdelkov za obraz in njihova redna uporaba najpomembnejši del make upa. Vsaka tekoča podlaga izgleda lepše na očiščeni koži.
    Imam sicer tudi sama velike probleme s tem, da se obraza dotikam. Vem da se nebi smela, a kaj ko je glava tako težka in jo je včasih potrebno nasloniti na dlani :D

    OdgovoriIzbriši
  4. Super objava, upam da jo prebere čimveč najstnic:)

    OdgovoriIzbriši
  5. Sami dobri nasveti! :) Tudi sama za svojo kožo nisem najbolje skrbela..vse se je obrnilo na bolje, ko sem pričela hoditi na faks in hkrati tudi spremljati različne youtuberke in bloge, kjer sem se potem dejansko naučila malo več o negi kože. Enkrat tedensko poskušam imeti temeljito čiščenje obraza (maska, piling, itd.), dnevno pa poskrbim, da odstranim vsa ličila in kožo navlažim. :) (Tamara)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Jaaa, hvala bogu za YouTube, tudi jaz sem se največ tako naučila! :)

      Izbriši

Objavite komentar